Γυψοσανίδα – Το θαυματουργό υλικό που μας λύνει τα χέρια!

Οροφές – χωρίσματα – επενδύσεις γυψοσανίδας

Η γυψοσανίδα είναι ιδανική λύση δόμησης για ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων, διαμορφώσεις χώρων νέων οικοδομών και επαγγελματικών χώρων.
Προσφέρει εξαιρετική τελική επιφάνεια για βάψιμο, εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνοτροποίας, επένδυση ταπετσαρίας και τοποθέτηση πλακιδίων.
Με τις κατασκευές γυψοσανίδων η φαντασία και η δημιουργικότητα απελευθερώνεται.
Αισθητικά, επιτρέπει δημιουργίες πολύπλοκες και μοναδικές, με επίπεδες και καμπύλες κατασκευές.

Γυψοσανίδες, τί είναι;

Οι γυψοσανίδες είναι επίπεδα ορθογώνια δομικά στοιχεία που αποτελούνται από πυρήνα γύψου επενδυμένο από τις δύο πλευρές με ειδικό χαρτί. Χρησιμοποιούνται ευρέως στις κατασκευές χώρων, κυρίως στο εσωτερικό κτιρίων και εγκαταστάσεων.
Παράγονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές DIN 18180 σε σταθερό πλάτος 1,20 m. Το στάνταρτ μήκος τους κυμαίνεται από 2,00 έως 3,00 m και το πάχος τους από 6,5 έως 25 mm.

Eφαρμογές με γυψοσανίδα

  • Η τοιχοποιία με γυψοσανίδες αποτελεί ελαφριά, ευέλικτη λύση, ιδανική για διαμόρφωση χώρων όπου η ανάγκη της αλλαγής διαρρύθμισης επιβάλλεται, όπως γραφειακοί χώροι εταιριών που προκύπτει η ανάγκη διαμόρφωσης νέων χώρων με ταυτόχρονη λειτουργία της επιχείρησης.
  • Η ψευδοροφή με γυψοσανίδες είναι απλή και γρήγορη με σχεδιαστική ελευθερία δημιουργίας. Τα αποτέλεσμα που προσφέρει είναι άριστη ηχομόνωση, βελτίωση της ακουστικής του χώρου, αντοχή στη φωτιά.
  • Οι επενδύσεις γυψοσανίδας, χρησιμοποιούνται για την επικάλυψη κάθε είδους τοίχου (τούβλα, σκυρόδεμα, τσιμεντόλιθος, πέτρα). Προσφέρουν απόλυτη σταθερότητα και αντοχή, ηχομόνωση, θερμομόνωση και πυραντοχή.
  • Τα χωρίσματα γυψοσανίδας προσφέρουν κορυφαία ηχομόνωση, θερμομόνωση και πυραντοχή με ιδανική τελική επιφάνεια. Η δυνατότητα τοποθέτησης παράθυρου ή πόρτας στην τοιχοποιία είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα των χωρισμάτων γυψοσανίδας.
  • Οι ακουστικές οροφές χρησιμοποιούνται σε αίθουσες που οι επιφάνειές τους περιβάλλονται από σκληρά, λεία, ανακλαστικά υλικά (υαλοπίνακες, μάρμαρα, πλακάκια κ.λπ) που καταστρέφουν την ακουστική του χώρου. Επενδύσεις τοίχων και οροφών με διάτρητη γυψοσανίδα και ενσωματωμένο ορυκτοβάμβακα λύνουν το πρόβλημα, δίνοντας μεγάλη ακουστική άνεση.
  • Οι ειδικές κατασκευές γυψοσανίδας μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε βιβλιοθήκες, ραφιέρες, γραφεία, ψευδοροφές με κρυφό φωτισμό και πολλά άλλα σχέδια στη σύνθεσή μας, βάση των αναγκών του πελάτη.

Γυψοσανίδα : Τύποι, χρήση, εφαρμογές

ΣΤΑΝΤΑΡΤ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ: Η στάνταρτ γυψοσανίδα, χρησιμοποιείται σε γενικές εφαρμογές για την κατασκευή ψευδοροφών, διαχωριστικών τοίχων και για εσωτερικές επενδύσεις εξωτερικών τοίχων.
ΠΥΡΑΝΤΟΧΗ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ: Η πυράντοχη γυψοσανίδα περιέχει ορυκτές ίνες και πρόσμεικτα. Είναι ιδανική για διακοσμήσεις και επενδύσεις τζακιών, χωρισμάτων και άλλων ειδικών κατασκευών που απαιτείται προστασία από τη φωτιά. (κατασκευές υψηλών απαιτήσεων πυραντοχή).
ΑΝΘΥΓΡΗ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ: Η ανθυγρή γυψοσανίδα χρησιμοποιείται σε χώρους υψηλής υγρασίας. Το χαρτί τους περιέχει μυκητοκτόνο ουσία και ο πυρήνας τους είναι επεξεργασμένος με πρόσμικτα που μειώνουν σημαντικά την υδροαπορροφητικότητά τους.
ΑΝΘΥΓΡΟΠΥΡΑΝΤΟΧΗ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ: Η ανθυγροπυράντοχη γυψοσανίδα χρησιμοποιείται σε χώρους που απαιτούν αυξημένη παθητική πυροπροστασία και αντοχή στην υγρασία.
ΙΝΟΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ: Η ινογυψοσανίδα περιέχει ίνες σελλουλόζης, προδίδοντας ιδιαίτερα σκληρή επιφάνεια με αντοχή στα χτυπήματα.
ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ: Η διάτρητη ηχοαπορροφητική γυψοσανίδα χρησιμοποιείται σε ψευδοροφές και τοιχοποιία, προκειμένου να βελτιωθεί η ακουστική του χώρου.
ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ: Η γυψοσανίδα με ανθρακονήματα χρησιμοποιείται σε ειδικές εφαρμογές για προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΟΛΥΒΔΟΥ: H γυψοσανίδα με επένδυση μολύβδου χρησιμοποιείται για προστασία από τις ακτίνες στα εργαστήρια.

Tοποθέτηση γυψοσανίδας

Στις παρακάτω ενότητες θα βρείτε τεχνικές πληροφορίες των απαιτούμενων υλικών για κατασκευή χωρισμάτων με γυψοσανίδα, επενδύσεων γυψοσανίδας, διαδικασία τοποθέτησης οροφής γυψοσανίδας, προδιαγραφές ειδικών κατασκευών γυψοσανίδας όπως: οριζόντιες ή κάθετες καμπύλες κατασκευές, αυτοφερόμενες οροφές γυψοσανίδας, κατασκευές ακτινοπροστασίας κ.α.

ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑΣ

Υλικά και Διαδικασία τοποθέτησης

Τα χωρίσματα γυψοσανίδων αποτελούνται από μονό ή διπλό μεταλλικό σκελετό (ορθοστάτες και στρωτήρες) πάνω στον οποίο βιδώνονται αμφίπλευρα οι γυψοσανίδες σε μία ή περισσότερες στρώσεις με ειδικές αιχμηρές βίδες. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου (υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, πυραντίσταση, ηχομόνωση, μηχανικές αντοχές, προστασία από εκπομπή ακτινοβολίας, μεγάλα ύψη κλπ.), χρησιμοποιούνται αντίστοιχες γυψοσανίδες (ανθυγρές, πυράντοχες, ανθυγροπυράντοχες, ινογυψοσανίδες, επενδυμένες με φύλλο μολύβου, κλπ.)

Διαδικασία τοποθέτησης χωρίσματος γυψοσανίδων:

1. Χάραξη του χωρίσματος στην οροφή και το δάπεδο με την χρήση μηχανήματος laser και chalk line.
2. Τοποθέτηση του μεταλλικού σκελετού: Στερέωση των στρωτήρων στο δάπεδο και την οροφή με τη χρήση βυσμάτων. Στην επαφή τους με τα δομικά στοιχεία τοποθετείται αυτοκόλλητη αφρώδης ταινία πολυαιθυλενίου για ηχομονωτικούς λόγους. Οι ορθοστάτες τοποθετούνται συνήθως σε αξονικές αποστάσεις μεταξύ τους ανά 600 ΜΜ (εκτός αν υπάρχουν απαιτήσεις ανάρτησης μεγάλου φορτίου βάρους, μεγάλου ύψους, κλπ.).
3. Τοποθέτηση της πρώτης στρώσης γυψοσανίδων ή περισσοτέρων από τη μία πλευρά του χωρίσματος. Στις περιπτώσεις, όπου οι στρώσεις των γυψοσανίδων είναι πολλαπλές, οι μεταξύ τους αρμοί πρέπει να «σταυρώνονται». Για την αποφυγή ενοχλητικής υγρασίας στο κάτω μέρος του χωρίσματος, οι γυψοσανίδες συνιστάται να ανασηκώνονται 10-15 ΜΜ από το δάπεδο.
4. Τοποθέτηση διαφόρων τρίτων εγκαταστάσεων (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, συστήματα στερέωσης ειδών υγιεινής κλπ.).
5. Τοποθέτηση του μονωτικού υλικού (υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας κλπ.)
6. Κλείσιμο του χωρίσματος με την εφαρμογή της πρώτης στρώσης ή των περισσοτέρων στρώσεων γυψοσανίδων από την άλλη πλευρά του χωρίσματος.
7. Αρμολόγηση της τελικής στρώσης των γυψοσανίδων και από τις δυο πλευρές του χωρίσματος με το κατάλληλο υλικό αρμού και ταινία αρμολόγησης.
8. Τελική επεξεργασία επιφανειών.

Σε περιπτώσεις ειδικών τεχνικών απαιτήσεων (υψηλή ηχομόνωση, διέλευση υδραυλικών ή μηχανολογικών εγκαταστάσεων), χρησιμοποιούνται χωρίσματα με διπλό μεταλλικό σκελετό με ή χωρίς διάκενο μεταξύ των ορθοστατών, ώστε να μπορούν να διέλθουν οι άνω εγκαταστάσεις.

Σημαντικό: Στις περιπτώσεις όπου οι κατασκευές γυψοσανίδων ξεπερνούν το μήκος των 14 μέτρων, πρέπει να δημιουργούνται αρμοί διαστολής !!!

Απαιτούμενα βασικά υλικά για την κατασκευή χωρίσματος:

- Γυψοσανίδα (κανονική, ανθυγρή, πυράντοχη ή ανθυγροπυράντοχη)
- Στρωτήρας (διατομής 50, 75, 100, 125 ή 150 ΜΜ)
- Ορθοστάτης (διατομής 50, 75, 100, 125 ή 150 ΜΜ)
- Αιχμηρές βίδες (ΤΝ25, ΤΝ35 ή ΤΝ45)
- Αυτοκόλλητη αφρώδης ταινία πολυαιθυλενίου (πλάτους 50, 70 ή 90 ΜΜ)
- Πλαστικό ή μεταλλικό βύσμα
- Μονωτικό υλικό (υαλοβάμβακας ή ορυκτοβάμβακας)
- Ταινία αρμού
- Υλικό αρμολόγησης
- Υλικό φινιρίσματος
- Γωνιόκρανο προστασίας ακμών

Πρόσθετα υλικά ανάλογα με τις ανάγκες και προδιαγραφές:

- Ενισχυμένα προφίλ στερέωσης κασών (διατομής 50, 75 ή 100 ΜΜ)
- Ειδικά εύκαμπτα σίδερα για καμπύλες κατασκευές
- Τραβέρσες στήριξης εξαρτημάτων ειδών υγιεινής
- Ειδικές πυράντοχες γυψόπλακες (πάχους 15, 20 ή 25 ΜΜ)
- Διάτρητες γυψοσανίδες για ηχοαπορρόφηση
- Ηλεκτρομαγνητικές γυψοσανίδες
- Γυψοσανίδας με επένδυση φύλλου μολύβδου για ακτινοπροστασία
- Απλές θυρίδες επίσκεψης διαφόρων διαστάσεων
- Πυράντοχες θυρίδες επίσκεψης διαφόρων διαστάσεων
- Απλές μαστίχες για σφράγιση αρμών
- Πυράντοχες μαστίχες για σφράγιση αρμών






ΟΡΟΦΕΣ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑΣ

Υλικά και Διαδικασία τοποθέτησης

Οι οροφές γυψοσανίδων αποτελούνται από ομοεπίπεδο ή ανισοεπίπεδο μεταλλικό σκελετό (κανάλι οροφής και περιμετρικό οροφής) πάνω στον οποίο βιδώνονται μονόπλευρα οι γυψοσανίδες σε μία ή περισσότερες στρώσεις με ειδικές αιχμηρές βίδες. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου (υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, πυραντίσταση, ηχομόνωση, μηχανικές αντοχές, προστασία από εκπομπή ακτινοβολίας, μεγάλα ύψη κλπ.), χρησιμοποιούνται αντίστοιχες γυψοσανίδες (ανθυγρές, πυράντοχες, ανθυγροπυράντοχες, ινογυψοσανίδες, επενδυμένες με φύλλο μολύβδου, κλπ.)

Διαδικασία τοποθέτησης οροφής γυψοσανίδων:

1. Χάραξη της τελικής στάθμης και των αναρτήσεων της οροφής με την χρήση μηχανήματος laser και chalk line.
2. Τοποθέτηση του μεταλλικού σκελετού: Στερέωση των αναρτήσεων στην οροφή και σε αξονικές αποστάσεις των 950 ΜΜ, με τη χρήση μεταλλικών βυσμάτων. Στερέωση των περιμετρικών προφίλ στα κατακόρυφα δομικά στοιχεία. Εγκατάσταση των κύριων οδηγών (κανάλι οροφής) στις αναρτήσεις με την χρήση ειδικών εξαρτημάτων (ταχεία ανάρτηση ή αντιανεμική ανάρτηση) σε αξονικές αποστάσεις των 1.000 ΜΜ. Κάθετα προς τους κύριους οδηγούς τοποθετούνται οι δευτερεύων οδηγοί σε αξονικές αποστάσεις των 500 ΜΜ και συνδέονται μεταξύ τους με ειδικούς συνδετήρες, σχήματος «Π».
3. Τοποθέτηση διαφόρων τρίτων εγκαταστάσεων (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, συστήματα στερέωσης ειδών υγιεινής κλπ.).
4. Τοποθέτηση του μονωτικού υλικού (υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας κλπ.)
5. Τοποθέτηση της πρώτης στρώσης γυψοσανίδων ή περισσοτέρων. Στις περιπτώσεις, όπου οι στρώσεις των γυψοσανίδων είναι πολλαπλές, οι μεταξύ τους αρμοί πρέπει να «σταυρώνονται».
6. Αρμολόγηση της τελικής στρώσης των γυψοσανίδων με το κατάλληλο υλικό αρμού και ταινία αρμολόγησης.
7. Τελική επεξεργασία επιφανειών.

Σημαντικό :

Στις περιπτώσεις όπου οι κατασκευές γυψοσανίδων ξεπερνούν το μήκος των 14 μέτρων, πρέπει να δημιουργούνται αρμοί διαστολής !!!

Απαιτούμενα βασικά υλικά για την κατασκευή οροφής:

- Γυψοσανίδα (κανονική, ανθυγρή, πυράντοχη ή ανθυγροπυράντοχη)
- Κανάλι οροφής (διατομής 60Χ27 ΜΜ)
- Περιμετρικό οροφής (διατομής 28Χ27 ΜΜ)
- Ανάρτηση (απλή, άμεση ή αντιανεμική)
- Συνδετήρας Π (σύνδεση οδηγών σε ανισοεπίπεδο μεταλλικό σκελετό)
- Συνδετήρας Χ (σύνδεση οδηγών σε ομοεπίπεδο μεταλλικό σκελετό)
- Αιχμηρές βίδες (ΤΝ25, ΤΝ35 ή ΤΝ45)
- Μεταλλικό βύσμα
- Μονωτικό υλικό (υαλοβάμβακας ή ορυκτοβάμβακας)
- Ταινία αρμού
- Υλικό αρμολόγησης
- Υλικό φινιρίσματος
- Γωνιόκρανο προστασίας ακμών


Πρόσθετα υλικά ανάλογα με τις ανάγκες και προδιαγραφές:

- Ενισχυμένα προφίλ για μεγάλα φορτία οροφών
- Ειδικά εύκαμπτα σίδερα για καμπύλες κατασκευές
- Ειδικές πυράντοχες γυψόπλακες (πάχους 15, 20 ή 25 ΜΜ)
- Διάτρητες γυψοσανίδες για ηχοαπορρόφηση
- Ηλεκτρομαγνητικές γυψοσανίδες
- Γυψοσανίδας με επένδυση φύλλου μολύβδου για ακτινοπροστασία
- Απλές θυρίδες επίσκεψης διαφόρων διαστάσεων
- Πυράντοχες θυρίδες επίσκεψης διαφόρων διαστάσεων
- Απλές μαστίχες για σφράγιση αρμών
- Πυράντοχες μαστίχες για σφράγιση αρμών




ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑΣ

Υλικά και διαδικασία τοποθέτησης

Οι επενδύσεις γυψοσανίδων αποτελούνται από μονό ή διπλό μεταλλικό σκελετό (ορθοστάτες και στρωτήρες) πάνω στον οποίο βιδώνονται μονόπλευρα οι γυψοσανίδες σε μία ή περισσότερες στρώσεις με ειδικές αιχμηρές βίδες. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου (υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, πυραντίσταση, ηχομόνωση, μηχανικές αντοχές, προστασία από εκπομπή ακτινοβολίας, μεγάλα ύψη κλπ.), χρησιμοποιούνται αντίστοιχες γυψοσανίδες (ανθυγρές, πυράντοχες, ανθυγροπυράντοχες, ινογυψοσανίδες, επενδυμένες με φύλλο μολύμβου, κλπ.)

Διαδικασία τοποθέτησης επένδυσης γυψοσανίδων:

1. Χάραξη του χωρίσματος στην οροφή και το δάπεδο με την χρήση μηχανήματος laser και chalk line.
2. Τοποθέτηση του μεταλλικού σκελετού: Στερέωση των στρωτήρων στο δάπεδο και την οροφή με τη χρήση βυσμάτων. Στην επαφή τους με τα δομικά στοιχεία τοποθετείται αυτοκόλλητη αφρώδης ταινία πολυαιθυλενίου για ηχομονωτικούς λόγους. Οι ορθοστάτες τοποθετούνται συνήθως σε αξονικές αποστάσεις μεταξύ τους ανά 600 ΜΜ (εκτός αν υπάρχουν απαιτήσεις ανάρτησης μεγάλου φορτίου βάρους, μεγάλου ύψους, κλπ.).
3. Τοποθέτηση διαφόρων τρίτων εγκαταστάσεων (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, συστήματα στερέωσης ειδών υγιεινής κλπ.).
4. Τοποθέτηση του μονωτικού υλικού (υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας κλπ.)
5. Τοποθέτηση της πρώτης στρώσης γυψοσανίδων ή περισσοτέρων. Στις περιπτώσεις, όπου οι στρώσεις των γυψοσανίδων είναι πολλαπλές, οι μεταξύ τους αρμοί πρέπει να «σταυρώνονται». Για την αποφυγή ενοχλητικής υγρασίας στο κάτω μέρος του χωρίσματος, οι γυψοσανίδες συνιστάται να ανασηκώνονται 10-15 ΜΜ από το δάπεδο
6. Αρμολόγηση της τελικής στρώσης των γυψοσανίδων με το κατάλληλο υλικό αρμού και ταινία αρμολόγησης.
7. Τελική επεξεργασία επιφανειών.

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί η επένδυση μπορεί να είναι κολλητή για εξοικονόμηση χώρου. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί μονή στρώση γυψοσανίδας.

Σημαντικό: Στις περιπτώσεις όπου οι κατασκευές γυψοσανίδων ξεπερνούν το μήκος των 14 μέτρων, πρέπει να δημιουργούνται αρμοί διαστολής !!!

Απαιτούμενα βασικά υλικά για την κατασκευή επένδυσης:

- Γυψοσανίδα (κανονική, ανθυγρή, πυράντοχη ή ανθυγροπυράντοχη)
- Στρωτήρας (διατομής 50, 75, 100, 125 ή 150 ΜΜ)
- Ορθοστάτης (διατομής 50, 75, 100, 125 ή 150 ΜΜ)
- Αιχμηρές βίδες (ΤΝ25, ΤΝ35 ή ΤΝ45)
- Αυτοκόλλητη αφρώδης ταινία πολυαιθυλενίου (πλάτους 50, 70 ή 90 ΜΜ)
- Πλαστικό ή μεταλλικό βύσμα
- Μονωτικό υλικό (υαλοβάμβακας ή ορυκτοβάμβακας)
- Ταινία αρμού
- Υλικό αρμολόγησης
- Υλικό φινιρίσματος
- Γωνιόκρανο προστασίας ακμών

Πρόσθετα υλικά ανάλογα με τις ανάγκες και προδιαγραφές:

- Ενισχυμένα προφίλ στερέωσης κασών (διατομής 50, 75 ή 100 ΜΜ)
- Ειδικά εύκαμπτα σίδερα για καμπύλες κατασκευές
- Τραβέρσες στήριξης εξαρτημάτων ειδών υγιεινής - Ειδικές πυράντοχες γυψόπλακες (πάχους 15, 20 ή 25 ΜΜ)
- Διάτρητες γυψοσανίδες για ηχοαπορρόφηση
- Ηλεκτρομαγνητικές γυψοσανίδες
- Γυψοσανίδας με επένδυση φύλλου μολύβδου για ακτινοπροστασία
- Απλές θυρίδες επίσκεψης διαφόρων διαστάσεων
- Πυράντοχες θυρίδες επίσκεψης διαφόρων διαστάσεων
- Υλικό συγκόλλησης γυψοσανίδων
- Απλές μαστίχες για σφράγιση αρμών
- Πυράντοχες μαστίχες για σφράγιση αρμών






ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑΣ

Προδιαγραφές και ανάγκες ειδικών κατασκευών με γυψοσανίδα

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται οι κατασκευές με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ανάγκες. Μπορεί να είναι μία απλή κατασκευή αλλαγής στάθμης οροφής μέχρι περίπλοκες κατασκευές ακτινοπροστασίας.

Μερικές από αυτές είναι :

1. Κούτελο με μονή ή πολλαπλή στρώση γυψοσανίδων, σχήματος «Ι», «Γ» ή «Π», σε οριζόντια ή κάθετη θέση (για αλλαγή στάθμης οροφών, απόκρυψη σωληνώσεων, διακοσμητικούς λόγους, κλπ.)
2. Δημιουργία σκοτίων στην επαφή με τα κατακόρυφα δομικά στοιχεία.
3. Δημιουργία κρυφού φωτισμού.
4. Δημιουργία κουρτινιέρας.
5. Δημιουργία ολισθαίνουσας σύνδεσης.
6. Δημιουργία αρμού διαστολής σε οριζόντιες ή κάθετες κατασκευές.
7. Οριζόντιες ή κάθετες καμπύλες κατασκευές.
8. Αυτοφερόμενες οροφές γυψοσανίδας.
9. Ειδικές πυράντοχες επενδύσεις με διπλούς ορθοστάτες (Back to Back)
10. Ειδικές πυροφραγές κατασκευών (Block-Out)
11. Επένδυση μεταλλικών δοκαριών και κολονών με πυράντοχες γυψόπλακες.
12. Κατασκευές υψηλών μηχανικών αντοχών (ινογυψοσανίδες).
13. Κατασκευές ακτινοπροστασίας (γυψοσανίδες με επικάλυψη μολύβδου).